Fotografering Teknik

Valet av kamera

Har denna vår börjat sakna att ha en ”riktig” kamera igen. För 1,5 år sedan sålde jag min Nikon D800 och tre objektiv. Endast för att jag aldrig använde den. För att jag tröttnade att bära runt på den tunga utrusningen. Köpte sedan en liten Canon g5x som jag flera gånger blivit imponerad över hur bra den hanterar ljusa och mörka partier i samma foto.

Men nu känner jag att jag åter igen vill tillbaka till systemkamera och ha mer kontroll över bilderna som tas. Jag saknar att fotografera. Att ha det som en hobby och spendera timmar i naturen och framför datorn.

Att välja kamera är inget lätt beslut. Har spenderat timtals med att googla flera olika modeller. Spenderat ännu fler timmar på Youtube för att kolla recensioner om alla kameror. Från kända kanaler med hundratusentals prenumeranter, till de med bara några tusentals visningar.

Jag gjorde en halvhjärtad grej i Excel som ni kan se här. I slutändan stod det bara mellan Fuji X-T2 och Lumix DMC-G80. Stor prisskillnad på husen. Stora skillnader i recensioner och specifikationer.

Jag är imponerad av Lumix DMC-G80. Kolla t.ex detta klipp. Den kameran har många fantastiska och användbara funktioner. Dess bildstabilisator är grym.
Känns som en alldeles perfekt kamera om man ska vlogga. Skärmen går att vinkla helt fram så man kan se sig själv när man filmar. Går man eller filmar mycket utan stativ, kommer dess bildstabilisator väl till hands. Men, i alla recensioner osv jag läst, verkar folk inte vara speciellt imponerade över bildkvalitén. Den är bra. Men inte lika lovordad som Fuji X-T2.

När det kommer till Fuji X-T2 har jag varit kär från första ögonkastet. Den har den retro look jag älskar. Smarta och praktiska rattar på ovansidan för att snabbt ändra inställningar och slippa hantera menyer.
Dess autofokus är ta mig fan upphetsande. Kolla detta klipp (inte hela, är snäll och länkar exakt där jag vill att du ska se). Hur den följer objekt. Grymt när man ska fota något som rör sig snabbt, eller filma någon som rör på sig mycket.

Flera på Twitter som äger en Fuji X-T2 har (såklart?) bara skrivit positiva saker om den till mig. Har i princip bara läst positiva saker om den överallt. Enda negativa jag hört är att den är liten och har man stora händer är den inte optimal. Så jag besökte Scandinavian Photo förra veckan för att testa hålla i den. Passar mina händer perfekt!

Och ja, även om det i slutändan kanske blir ett ganska dyrt köp till hobby detta. Så har jag efter veckor med research och velande fram å tillbaka, bestämt mig för Fuji X-T2.

Har än inte valt vilka objektiv jag ska köpa. Det är ett senare lyxproblem.

Vill ni bidra till detta köp, så tar jag emot donationer på Swish 0730622722.

You Might Also Like