Teknik

Två veckor med Huawei P20 Pro

Det måste ha varit svårt att följa mig på sociala medier senaste veckorna och lyckats undkomma att jag fått en ny mobil. Flaggskeppet Huawei P20 Pro. Så tänkte nu skriva ner några av mina tankar och åsikter. Kommer troligen jämföra mycket med Mate 10 Pro, eftersom det var mobilen jag hade innan.

AI i kamera-appen

P20 Pro har som Mate 10 Pro Artificial Intelligence, som i början främst märks i kamera-appen. Den finns där för att upptäcka vilket motiv man fotar och anpassa inställningarna efter det. Och ja, det funkar väl bra. Men det jag saknade med Mate 10 Pro, finns som tur var på P20 Pro. MAN KAN STÄNGA AV AI I KAMERA-APPEN!! Jag vill ha full kontroll, vilket man förvisso alltid får när man fotar i PRO-läget (då man kan fota RAW), men att snabbt och smidigt bara ska fota något, så vill mobilen ändra inställningarna anpassat till motivet?! Nej tack. Jag tar gärna lite gråare foton och lägger på kontrast och färg efteråt. Själv.

”kort skärpedjup”

Detta är ingen nyhet bland Huawei, deras bländar-läge. Men det tål att nämnas ändå. Man kan alltså fejka kort skärpedjup. Hur man snabbt och enkelt ser att det är fejk och faktiskt inte som en riktig kamera gör, allt på samma avstånd är skarpt osv? Bevismaterial ett. Remmen till höger om kameran är suddig. Det borde den inte varit.

Jag uppskattar dock detta läge. Det är enkelt att ta fina foton på objekt som är i förgrund och man vill ha bakgrunden suddig. Ett fint plus är att man i efterhand kan ändra fokuspunkten och bländartalet. Ifall man vill ha mer eller mindre skärpedjup. Detta uppskattar jag väldigt mycket, även om det inte alltid blir perfekt.

HDR-läget

Jag gillar verkligen någorlunda naturlig HDR. Därför uppskattar jag att HDR-bilden kameran gav mig var ganska grå och trist i färgerna, så jag själv enkelt kan bestämma hur jag vill att den ska se ut.
Lätt att fixa med två minuter i Lightroom-appen och resultatet blev fantastiskt!
Dock är ju detta inte optimalt om man inte gillar att redigera foton (ni borde inte köpa en sådan här telefon om ni inte kan dra användning av allt..), eftersom det kräver lite efterarbete för att verkligen dra fram allt. Originalbilden är inte mycket att jubla för..

En aning väl gultonad och fel vitbalans denna gång. Självklart enkelt att fixa.

Fixad i Lightroom-appen 

Frontkameran

För att citera mig själv från Instagram häromdan ”hjälper att vara snygg om man vill ta en bra selfie”. Dock har mobilen självklart skönhetsläge. Som bland annat slätar ut hyn och bör icke överdrivas! Jag brukar ställa ner den på 0 eller 1 om jag har en dålig dag.
Den har även Artistisk suddighet. Som enklast kan beskrivas som kort skärpedjup för en selfie. Den gör det mörkare runt/bakom ansiktet och suddar ut allt. Tycker det oftast funkar riktigt jävla bra och blir snyggt! Som synes på bilderna ovanför. Dock kan det ibland även bli fel här, så som på min axel och håret. Den borde inte vara suddig.

Videoläget

Den filmar (självklart) i 4K, men jag väljer att filma 1080 för att kunna dra nytta av den alldeles FANTASTISKA stabilisatorn!! Den är på riktigt alldeles jävla underbar. Man kan gå runt och filma, och det blir inte skakigt och ser så förvånansvärt bra ut.
Förvisso filmar jag inte så ofta, men jag har ändå vett att förstå något alldeles fantastiskt när jag upplever det.

Sammanfattningsvis

Jag har mest bara skrivit mina åsikter om kameran, men det är även den jag uppskattar mest. Den har TRE KAMEROR på baksidan.
Huvudkameran 40Mp. Telekamera 8MP (5x hybridzoom). Mono lens 20MP.
Det är ju hur bra som helst!
Den är IP67-klassad och ska således klara av att ligga på en meters djup i en halvtimme. Perfekt om man vill snapchatta från en pool och vara cool.
128GB internminne och 6GB i ram.  Den är snabb och kommer aldrig bli full känns det som.
Batteriet räcker gott och väl en hel dag, även för mig som använder telefonen ohälsosamt mycket.

Och, även om det är lite väl uppenbart och knappt behöver nämnas, så är den även så upphetsande snygg, vacker och skön att ta på. Den är perfekt.

Jag är verkligen kär i min nya älskling.

You Might Also Like