Bakning Recept

Pepparkaksrulltårta med mascarpone och lingonsylt

Finns inget jag älskat genom alla år i livet så mycket som rulltårta. Detta recept, minus pepparkakskryddor och endast hemmagjord hallonsylt som fyllning är magiskt! Men det känns inte så juligt. Därav denna nya skapelse som jag gjorde igår! Perfekt fluffig och bra smak av pepparkaka, med krämig och lite syrlig fyllning. Går utmärkt att förvara i kylen några dagar, alternativt frysa in uppskivad.

Ungstemperatur 250°C
Gräddningstid 5 minuter

3 ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk pepparkakskrydda

Fyllning
250g mascarpone
2dl lingonsylt

Sätt på ugnen. Täck en plåt eller långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper. Smeten är inte rinnig, så gör inget om plåten är större, se bara till att smeten breds ut till 1cm ungefär.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör försiktigt ner mjölet blandat med bakpulver och pepparkakskryddorna. Bred ut smeten på pappret och grädda i mitten av ugnen. Blanda ihop mascarpone och lingonsylten.

Strö lite socker över den färdiga kakan och vänd upp den på ett bakplåtspapper. Drag av pappret som kakan gräddats på. Sitter den lite fast, pensla med kallt vatten så brukar den lossna.

Ska du göra en vanlig rulltårta, smet på sylten när kakan är varm och rulla direkt! Mindre risk att kakan spricker då. Men ska du ha fyllning med mascarpone, måste kakan först svalna, fördelaktigt under ett fuktat bakplåtspapper så kakan inte blir torr.

När kakan är sval är det bara att bre på blandningen av mascarpone och lingonsylt. Sedan rulla ihop den hårt. Tag gärna hjälp av bakplåtspappret som kakan ligger på för att rulla ihop den, så den blir fast.

You Might Also Like