Fotografering Teknik

Har du tips på en kamera jag kan köpa?

Detta är en fråga jag får ett par gånger i månaden via DM på Twitter och Instagram. Och om jag har tips? Självklart! Jag börjar alltid agera som en säljare, ställer några frågor och levererar några alternativ. Så det tänkte jag göra till alla er nu.

Det jag brukar fråga är
Vad ska du fotografera? Porträtt, landskap, mat, resor, m.m
Vad är din budget?
Vill du ha kompaktkamera eller systemkamera och kunna byta objektiv?

Vanligast är nog att folk vill fotografera ganska blandat. Vänner, selfies, resor, vardagsgrejer.
Budget brukar vara 5 000-10 000 kronor. De som är beredda att lägga mer brukar oftast ha mer förkunskaper och vet vad de söker.
Ett vanligt svar är ”Inte för stor. Vill alltid ha den med mig”. Vilket är fullt rimligt. Kameran ska helst alltid vara med.

Perfekta följeslagaren

Mitt bästa tips till dem som vill ha en liten och smidig kamera, som alltid kan vara med. Som levererar bra video och foto direkt utan en massa efterbehandling. Samt har WiFi så man enkelt kan föra över foton direkt till mobilen, redigera dem där och ut på sociala medier.
Det är Canon PowerShot G5 X. Jag ägde en sådan från november 2015 till juli 2017. Nu ligger den hemma hos föräldrarna och används lite för sällan.
Hade med mig den till London, Warszawa, Split och Köpenhamn 2016. Riktigt smidig att ha med på resor, dokumentera allt, överföra till mobilen och redigera under tråkiga buss/båt/flygturer.
Att den även har smidig vinklingsbar skärm gör den perfekt för att filma eller fota sig själv.

Klassisk följdfråga på denna: ”men det finns ju en nästan likadan för nästan 2000 kronor billigare, är det någon större skillnad egentligen?”
Ja det är det garanterat. Men känner du att du inte kan lägga mer pengar, kanske inte behöver alla funktioner, så kör på.

Kameran på bilden har inget med texten att göra. Bara gillade Nikon D800 och älskar Närsholmen i solnedgång.

Systemkamera

De som ändå vill ha lite större kamera, med möjlighet till att byta objektiv, så brukar jag oftast tipsa om någon från Lumix eller Fuji. Det finns en hel del bra att välja på. Åter igen handlar det om budget och vad du söker. Här tycker jag även det är viktigt hur kameran känns i hand – så besök en butik och kläm på de kameror som intresserar dig!

Ett ett tips nu är dock den nya Fujifilm X-T100. Som också finns att köpa i paket med två objektiv direkt, för knappt 10 000 kronor.
Eller ett objektiv om man känner att landskap, gatufoto är mer ens grej än ett zooma speciellt mycket, då finns denna för knappt 7 000 kronor.

Känner man ändå att man kan lägga lite mer pengar, så är detta mitt bästa tips för er. Fujifilm X-T20 svart + AF 18-55/2,8-4,0 R XF LM OIS.
Recension på Youtube kan ses här.

Det kanske känns dyrt, men du kan alltid byta objektiv och behöver inte byta ut allt på en gång i framtiden.
Samt att Fujifilm har en kampanj med cashback, så du kan få tillbaka en del pengar!

Avslutande sammanfattning

Mina bästa tips är ändå att i förväg bestäm vad du behöver och söker, samt budget. Detta avgör väldigt mycket och kan vara stora dealbreakers.
Jag gjorde förra sommaren ett Excel-dokument med flera olika kameror i kolumner och på raderna hade jag specifikationer och fyllde i vad alla kameror hade eller saknade. Såhär töntig behöver man dock inte vara..

När du bestämt det och hittat några möjliga kandidater, så lägg en hel del tid på att kolla recensioner på Youtube! Allt från proffs som inte gör något annat än att testa kameror, till amatörmässiga proffstyckare som mig själv som troligen är partiska till den kamera de själva lagt pengar på.

Besök en butik och känn på kameror! Ska du använda den en del vill du att den ska ligga skönt i handen.
Det enda dåliga jag hittade med kameran jag köpte förra sommaren, var att många på Youtube sa att den var lite för liten och obekväm. Jag gick och testade den – passade mina (tydligen små händer) perfekt.

Hittat två kameror som känns väldigt lika, men skiljer i pris och du vet inte varför? Fråga personalen. Eller mig. Något är det som gör att priset skiljer, men det kanske inte är viktigt för dig med den dyrare då.

You Might Also Like